Na dużej części polskich gleb zaczyna uwidaczniać się drastyczny spadek poziomu próchnicy. Badania wykazują, że w ostatnim dziesięcioleciu poziom próchnicy spadł nawet o 30%. Deficyt nawozów naturalnych oraz uproszczone zmianowanie systematycznie pogłębia ten problem. Każdy rolnik, który myśli o maksymalizacji zysków a jednocześnie jest świadomy tego co dzieje się z jego glebą powinien pomyśleć w jaki sposób może odbudować próchnicę w swojej glebie, a przynajmniej zmienić bilans próchniczny w glebie na dodatni. Poziom próchnicy w glebie ma bardzo istotny wpływ na jej strukturę, zasobność w wodę oraz główne składniki pokarmowe.
Przy obecnych zmianach klimatycznych oraz rozłożeniu opadów na obszarze naszego kraju regularnie mamy do czynienia z niedoborem wody w kluczowych okresach dla wzrostu roślin. Krótkookresowe susze jesienne i wiosenne stają się regułą przez co niemożliwe staje się wykorzystanie potencjału plonotwórczego poszczególnych gatunków i odmian roślin uprawnych.
Poniżej tabela, która obrazuje jak poziom humusu wpływa na magazynowanie wody w wierzchniej warstwie gleby (do 30 cm).
Zawartość materii organicznej | Możliwość magazynowania wody |
0.50% | 80000 l |
1.00% | 160000 l |
2.00% | 320000 l |
3.00% | 480000 l |
4.00% | 640000 l |
5.00% | 800000 l |
Warto wiedzieć że jedna jednostka próchnicy posiada kilkaset razy większe możliwości sorpcyjne aniżeli taka sama jednostka materii mineralnej. Humus ma również istotny wpływ na powstawanie i utrzymanie struktury agregatowej gleb. Próchnica jest również głównym magazynem azotu organicznego. Poniżej tabela, z której możemy odczytać jak poziom Humusu wpływa na możliwość zatrzymywania azotu w glebie.
Zawartość materii organicznej | Możliwość wbudowania azotu |
1.00% | 2400 kg |
2.00% | 4800 kg |
3.00% | 7200 kg |
4.00% | 9600 kg |
5.00% | 12000 kg |
Warto wiedzieć, że Próchnica (humus) jest kompleksem złożonych związków organicznych, których skład bardzo się różni od produktu wyjściowego. Związki te powstają w glebie, w procesie syntezy z produktów rozkładu resztek organicznych, pod wpływem działalności mikroorganizmów glebowych. Dlatego tak istotne jest aby prócz humusu dostarczyć glebie pozytywnej mikroflory bakteryjnej , która uwolni uwiązane organicznie składniki pokarmowe, przyśpieszy rozkład masy organicznej zalegającej w glebie np. po kombajnowym zbiorze zbóż i stworzy próchnicę w glebie.
Mgr inż. Damian Gawroński